Helios 

Helios rekuperatori (uređaji za povrat topline)

Njemački proizvođač Helios u u svojem proizvodnom programu nudi rekuperatore protoka zraka 60-2600 m3/h. Helios KWL rekuperatori su visokokvalitetno rješenje za centralnu ili decentraliziranu ventilaciju za pojedinačne prostorije, stanove, obiteljske kuće i komercijalne objekte. Helios u svojim rekuperatorima koristi protusmjerne izmjenjivače topline koji osiguravaju stupanj povrata topline od 90%. Upotrebom entalpijskog izmjenjivača topline (dostupan kod modela KWL EC 200/270/300/370/500 W ET), osim povrata topline osiguran je i povrat do 65% vlage iz struje otpadnog zraka. Ovo je vrlo bitno tijekom zime kada se npr. vanjski zrak temp. -5˚C i relativne vlage od 100% zagrijavanjem otpadnim zrakom isušuje, te je vlažnost zraka koji se ubacuje manja od 20%. Ovako niska vlažnost zraka djeluje nepovoljno na ljudsko zdravlje, povećava se statički elektricitet itd. Upotrebom entalpijskog izmjenjivača molekule vode koje se nalaze u struji otpadnog zraka kondenziraju se na stijenkama izmjenjivača te prolaze kroz membranu izmjenjivača na sličan način kao što biljke apsorbiraju vlagu. Na ovaj način se vlaga iz struje otpadnog zraka bez ubacivanja neugodnih mirisa i nečistoća iz otpadnog zraka transferira u struju vanjskog svježeg zraka, zagrijava i ubacuje u objekt.  Zahvaljujući ovom principu nije potreban nikakv dodatni ovlaživač zraka za postizanje optimalne klime tijekom zimskih mjeseci.


Svi modeli Helios rekuperatora opremljeni su EC motorima koji osiguravaju 30-50% manju potrošnju električne energije u odnosu na standardne AC motore. Helios „easyControls“ koncept omogućuje upravljanje rekuperatorima putem interneta bilo da se nalazite u samoj kući (preko lokalne kućne mreže) ili na bilo kojem mjestu gdje postoji pristup internetu putem prijenosnog računala ili pametnih telefona. Također putem KNX modula ili Modbus sučelja (TCP/IP) postoji mogućnost integracije Helios rekuperatora u sistem centralnog upravljanja i nadzora objekta.


Osim samih rekuperatora u Helios ponudi je sadržana i cjelokupna oprema koja je potrebna za eventualno dogrijavanje/hlađenje zraka prije rekuparatora, kao i za distribuciju zraka u objektu. Ovdje ćemo izdvojiti dodatne izmjenjivače tlo-zrak Helios LEWT ili izmjenjivač voda tlo s kompletnom opremom Helios SEWT. Pomoću ovih izmjenjivača se zrak dodatno grije (zimi) ili hladi (ljeti) prije nego što dođe u rekuperator. Za distribuciju zraka unutar objekta u ponudi su okrugle FRS-R 75 ili ovalne FRS-R 51 „Flexpipe“ cijevi izrađene iz PE-HD materijala koje su iznutra apsolutno glatke te zaštićene antistatičkim premazom. Moguće je kombinirati oba tipa cijevi na jednom objektu. Za distribuciju ili odsis zraka preporučujemo Helios dizajnerske zračne ventile, modeli DLV.
Više o Helios rekuperatorima zraka i dodatnoj opremi možete pročitati ovdje.

Program za odabir Helios AIR1 rekuperatora pogledajte ovdje.

 

Helios KATALOZI


Helios - uređaji za povrat topline

Helios EcoVent - uređaji za povrat topline u pojedinačnim prostorima

Helios FlexPipe - univerzalno riješenje kod rekonstrukcije izgrađenih objekata

Helios - uređaji za povrat topline

Helios EcoVent - uređaji za povrat topline u pojedinačnim prostorima

Helios FlexPipe - univerzalno riješenje kod rekonstrukcije izgrađenih objekata

Helios - uređaji za povrat topline

Helios EcoVent - uređaji za povrat topline u pojedinačnim prostorima